ایران یکی از مراکز اهلیسازی سیب در دنیا است
اولین شواهد از حرکت سیبها به سمت اروپا در منطقه Sammardenchia-Cueis در شمال شرقی ایتالیا یافت شد. در این منطقه یک سیب ۳۰۰۰ ساله در قلعه ناوان در ایرلند یافت شد که نشاندهنده واردات اولیه نهال سیب از آسیای مرکزی به اروپا است. اولین تلاشها برای تولید بیشتر و ذخیرهسازی سیب شیرین، توسط یونانیها در قرن نهم پیش از میلاد گزارش شد، آنها از پیوند سیب بر روی سیبهای درختچهای استفاده کردند و در نهایت سیب را توانستند به سراسر امپراطوری خود صادر کنند.
نقش ایران به عنوان یکی از تمدنهای کهن، در اهلیسازی سیب
یوسفزاده تاکید کرد: با وجود چنین اطلاعات دقیق در زمینه اهلیسازی سیب، ولی تاکنون گزارشی از نقش سیبهای قفقازی ایران در زمینه اهلیسازی سیب گزارش نشده است و همواره نقش ایران در این زمینه به عنوان یک معما باقی مانده بود. به همین دلیل، با طراحی مطالعهای در این زمینه در دانشگاه تربیتمدرس و نمونهبرداری وسیع از سیبهای وحشی و باغی در ایران و اروپا نقش ایران به عنوان یکی از تمدنهای کهن، در اهلیسازی سیب مورد مطالعه قرار گرفت.
این محقق تاکید کرد: نتایج تحقیق نشان داد، در مجموع در آسیا و اروپا، ۷ ساختار ژنتیکی متفاوت برای سیب قفقازی قابل مشاهده است که ۴ ساختار از این تعداد مختص ایران است و سیبهای قفقازی رویش یافته در دو استان “لرستان” و “کردستان” ایران هر یک دارای ساختار و تنوع ژنتیکی منحصر به فردی هستند.
ساختار ژنتیکی متمایزسیبهای باغی رویش یافته در ایران دارای نسبت به سیب تجاری دنیا
وی اضافه کرد: همچنین نتایج این تحقیق نشان میدهد، سیبهای باغی رویش یافته در ایران دارای ساختار ژنتیکی متمایزی نسبت به سیب تجاری دنیا هستند و در ایران برای سیبهای باغی دو استخر ژنی متفاوت و متمایز از سیب تجاری دنیا یافت شدهاست.
این محقق دانشگاه تربیت مدرس خاطر نشان کرد: نتایج اهلیسازی نشان داد رویدادهای اهلیسازی در ایران نسبت به اروپا متفاوت بودهاست و برای اولین بار اثبات شد که ایران یکی از مراکز اهلیسازی در زمینه سیب در دنیا بوده است.
بر اساس نتایج این تحقیق اهلیسازی سیب در ایران در منطقه کردستان ایران ۸۲۶ سال پیش شروع شده است و سیبهای قفقازی کردستان به عنوان اجداد اصلی سیبهای باغی ایران معرفی شدهاند، قبلا در زمینه اهلیسازی حیوانات توسط “دالی” و همکارانش اثبات شده بود که بُزها در منطقه زاگرس برای اولین بار اهلی شدهاند که نشاندهنده وجود تمدنی کهن و باستانی در کوههای زاگرس است.
وی اظهار کرد: با این وجود بر اساس اندازهگیری پارامترهای ژنتیکی اثبات شد، استقرار زادآوری در جمعیتهای کردستان در وضعیت بحرانی قرار دارد، همچنین جمعیتهای سیب قفقازی لرستان دارای آللهای منحصر به فردی بودند که در دیگر جمعیتهای سیب قفقازی یافت نشدهاند و به همین دلیل در اولویت اول حفاظت در بین جمعیتهای ایران قرار گرفتهاند.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس یادآور شد: در همین مطالعه اثبات شد که فرآیندهای اهلیسازی سیب که در ایران انجام شدهاست، کاملا مجزا از فرآیندهای اهلیسازی سیب تجاری دنیا بودهاست. علاوه بر این موارد اثبات شده است که قدمت سیبهای موجود در رویشگاههای توسکستان و آباسک گرگان به حدود ۴۱۸ سال پیس برمیگردد که اولین نشانههای اهلی سازی سیب در جنگلهای هیرکانی هستند.
شایان ذکر است نتایج حاصل از این تحقیق در مجله olecular Ecology (/doi/10.1111/mec.16667) به چاپ رسیدهاست.
انتهای پیام/