ایران سومین مصرفکننده لوازم آرایشی در منطقه
در این جلسه، ابتدا حمیدرضا محمدی دبیرکل فدراسیون اقتصاد سلامت در گزارشی به وضعیت بازار لوازم آرایشی و بهداشتی در کشور پرداخت و با استناد به آمار، یادآور شد که بازار این محصولات در ایران رقمی در حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان برآورد میشود. به گفته وی، این آمار نشان میدهد که ایران سومین بازار بزرگ پرمصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در منطقه و پس از عربستان و ترکیه است. به گفته وی، صادرات فرآوردههای آرایشی و بهداشتی در کشور نیز حدود ۲۰۰ میلیون دلار است که سهم عمده آن را محصولات شوینده در بر میگیرد.
همچنین امیرمحمد پرهامفر، مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز در سخنانی، به افزایش میزان کشفیات کالای قاچاق در کشور اشاره کرد و به گفته وی، میزان کشفیات طی سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال پیش از آن، ۷۶ درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه، میزان ورود کالاهای تقلبی به بازار مصرف نیز افزایشی بوده، به برخی اقدامات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی، اشاره کرد و تلاش برای رفع ممنوعیت واردات مواد اولیه تولید این محصولات را از آن جمله دانست.
به گفته پرهامفر، پس از نزدیک به چهار سال پیگیری و مذاکره این ستاد با وزارت صمت، سرانجام، این وزارتخانه با واردات مواد اولیه تولید محصولات آرایشی و بهداشتی به کشور به صورت بالک، موافقت کرد و طی روزهای آینده، این آزادسازی ابلاغ خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه بسیاری از تولیدات داخلی در این صنعت نیز، از کیفیت مناسب برخوردار نیست، تصریح کرد که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حال تدوین فهرست محصولات نهایی و ساخته شده است که اجازه واردات برای آن صادر شود.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنین با تاکید بر اینکه باید روی افزایش ضریب تولید در این بخش تمرکز کرد، یادآور شد که حتی با رفع ممنوعیت واردات محصولات آرایشی و بهداشتی نیز قاچاق این فرآوردهها وجود خواهد داشت.
پرهامفر سپس راهکار دیگر را تشکیل یک اتحادیه صنفی مستقل در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی، در تهران عنوان کرد و با بیان اینکه با پیگیریهای این ستاد و همچنین وزارت صمت، دیوان عدالت اداری سرانجام رای به تشکیل یک اتحادیه مستقل داد، افزود: باید سیاستگذاریها و برنامهها در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی به سمت ایجاد رقابت برای تجارت قانونی این محصولات سوق داده شود.
علیرضا کیانی، نایبرئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی نیز در سخنانی، با تاکید بر اینکه این انجمن نیز مخالفتی با واردات محصولات آرایشی و بهداشتی ندارد، گفت: با این حال، معتقدیم و اصرار داریم که این واردات باید کنترلشده باشد و کانالهای توزیع محصولات وارداتی نیز شفاف باشد.
وی با این حال، با بیان اینکه راهحل کاهش قاچاق در این بخش، آزادسازی واردات نیست، افزود: در حال حاضر، بیش از ۹۷ درصد محصولات آرایشی و بهداشتی مورد مصرف در کشور، در داخل تولید میشود و تنها دو یا سه قلم را نتوانستهایم تولید کنیم.
کیانی سپس، راهکار رفع مشکلات در این بخش را در این دانست که انجمن تولیدکنندگان و انجمن واردکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی، به طور مشترک و همپا با یکدیگر، وارد عمل شده و مکانیزمی را برای کاهش حداکثری قاچاق در این بخش پیشنهاد دهند. وی همچنین تصریح کرد که این دو تشکل باید در خصوص نوع واردات محصولات آرایشی و بهداشتی به کشور نیز به تفاهم برسند.
عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی همچنین با تاکید بر اینکه در زمینه مقابله با قاچاق در این بخش، باید در سطح عرضه اقداماتی را صورت داد، افزود: در خصوص واردات، صرفا باید به واردکنندگان شناسنامهدار اجازه واردات داده شود.
بر اساس گزارش سایت اتاق تهران، همچنین علی نقیب، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران نیز در سخنانی، صدور بخشنامههای خلقالساعه و همینطور، عدم انسجام و یکپارچگی لازم میان مسوولان مختلف در کشور را عاملی در عدم رفع مشکلات اقتصادی عنوان کرد و یادآور شد که دولت باید به تشکلها اعتماد کند.
نقیب با بیان اینکه میزان قاچاق کالا به کشور، سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار برآورد میشود، گفت: از این میزان، ۲.۵ میلیارد دلار مربوط به قاچاق محصولات آرایشی و بهداشتی است. به گفته وی، راهحل کنترل و مقابله با قاچاق، برخورد و اعمال سیاستهای بازدارنده در سطح عرضه این محصولات است.
در پایان این جلسه و پس از گفتوگوهای صورت گرفته، محمود نجفیعرب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران، با بیان اینکه برای بررسی دقیقتر این موضوع و دستیابی به راهکار عملیاتی، جلسه دیگری با حضور مسولان دولتی مرتبط و همچنین تشکلهای حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی در اتاق تهران تشکیل خواهد شد، افزود: طی سالهای گذشته، در حالی سیاست واردات برای برخی داروها اعمال شد که این تدبیر بعدها منجر به تولید داخل این دارو در کشور شد و به نظر میرسد که در حوزه لوازم و محصولات آرایشی و بهداشتی نیز میتوان از تجربه دارو استفاده کرد و با آزادسازی واردات این محصولات، زمینه تولید مناسب و باکیفیت آن در داخل کشور را فراهم کرد.